Αιθέρια έλαια

Η Ayurveda είναι ιατρική επιστήμη, που έχει τις ρίζες της στην Ινδία. Ένα από τα πιο πανάρχαια ολιστικά θεραπευτικά συστήματα υγείας, με ιστορία πάνω από 5000 χρόνια εφαρμογής, το οποίο υιοθετήθηκε από χιλιάδες γιατρούς και θεραπευτές σε όλο τον κόσμο, για την πρόληψη και την θεραπεία των ασθενειών. Ο στόχος της Ayurveda είναι να διατηρεί την υγεία μέσα από την αρμονία και την ισορροπία του ανθρώπου και όχι με την καταπολέμηση της ασθένειας. Η Ayurveda αναγνωρίζει την σημασία της φυσικής ισορροπίας, της συναισθηματικής απελευθέρωσης, της διανοητικής υγείας και της πνευματικής ανάπτυξης, ως συνολική εικόνα υγείας. Είναι το μόνο σύστημα ιατρικής που αναγνωρίζει 10 διαφορετικούς τύπους μεταβολισμού. Κατανοώντας τον τύπο μεταβολισμού, μπορούμε να φέρουμε ισορροπία και αποκατάσταση της υγείας του ατόμου.

Η Ayurveda έχει πολλά επίπεδα θεραπείας. Το πιο βασικό επίπεδο, είναι η θεραπεία των ασθενών με απλή δίαιτα, ή αλλαγή του τρόπου ζωής, κατανόηση του τύπου μεταβολισμού και των δικών τους κληρονομικών ικανοτήτων και αδυναμιών. Τα αιθέρια έλαια αποτελούν ισχυρά μέσα για θεραπεία.


Αιθέρια Έλαια, Ayurveda και Αρωματοθεραπεία

Τα Αιθέρια έλαια είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένες ουσίες που εξάγονται μέσω συμπίεσης, εκχύλισης ή απόσταξης από τα φυτά και τα δέντρα. Διακεκριμένοι επιστήμονες επιβεβαιώνουν, ότι περιέχουν ουσιαστικής και ζωτικής σημασίας δύναμη και ενέργεια ζωής, σε αντίθεση από τις τεχνητές ουσίες. Οι ρομαντικοί και ενθουσιώδεις πιστεύουν ότι είναι η δύναμη ζωής των φυτών, παρόμοια με την ανθρώπινη ψυχή.

Η αρωματοθεραπεία αναφέρεται στη χρήση των αιθέριων ελαίων στην ολιστική θεραπεία, για την βελτίωση της υγείας και της ψυχικής και σωματικής ισορροπίας. Τα αιθέρια έλαια είναι αποστάγματα αρωμάτων πού εξάγονται από φυτά, λουλούδια, δέντρα, φρούτα, φλοιούς, χλόη και σπόρους.

Υπάρχουν περισσότεροι από 150 τύποι αιθέριων ελαίων που μπορούν να εξαχθούν. Έχουν διακριτές θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες, που βελτιώνουν την υγεία και την αντοχή του ανθρώπου στις ασθένειες. Καθένα ξεχωριστά έχει συγκεκριμένες ιαντικές ιδιότητες, καθώς επίσης και ισχυρές αντισηπτικές. Μερικά αιθέρια έλαια καταπολεμούν τους ιούς, είναι αντιφλεγμονώδη, ανακουφίζουν από τον πόνο, βοηθούν στην κίνηση, δημιουργούν χαλάρωση και ηρεμία, υποστηρίζουν την πέψη και έχουν διουρητικές ιδιότητες.

Απορροφώνται από το σώμα μας και επιδρούν απευθείας σ’ αυτό, καθώς και στα συναισθήματα και στο μυαλό μας. Εισάγονται στο σώμα μας με τους εξής τρόπους: εισπνοή, επάλειψη, κομπρέσες και λουτρά. Η ιδιαίτερα λεπτή δομή τους, επιτρέπει να διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα πολύ εύκολα. Τα καθαρά αποσταγμένα αιθέρια έλαια δεν έχουν λιπαρή υφή, καθώς μοιάζουν στην δομή τους περισσότερο με το νερό και εξατμίζονται εύκολα.

Χρειάζονται περισσότερα από 100 κιλά λεβάντας για να πάρουμε 1 κιλό αιθέριου ελαίου λεβάντας και μερικά εκατομμύρια άνθη γιασεμιού για να έχουμε μόλις 1 κιλό καθαρό αιθέριο έλαιο γιασεμιού.

Μερικά απo τa πιο διαδεδομένα αιθέρια έλαια είναι τα κάτωθι:
1. Φασκομηλιά (Clary Sage)
2. Ευκάλυπτος (Eucalyptus)
3. Γεράνι (Geranium)
4. Λεβάντα (Lavender)
5. Λεμόνι (Lemon)
6. Δενδρολίβανο (Rosemary)
7. Λιβάνι (Frankincense)
8. Δένδρο Τσαγιού (Tea Tree)
9. Γιασεμί / Jasmine


Προέλευση Αρωματοθεραπείας

Η χρήση των αιθέριων ελαίων όπως είναι γνωστά σήμερα, ανάγεται στο 6000 π.Χ. όταν ο Αιγύπτιος παθολόγος Imhotep, τότε «θεός» της ιατρικής και της θεραπείας, σύστηνε αιθέρια έλαια για μπάνιο και μασάζ.

Γύρω στο 4500 π.Χ. στην Αίγυπτο, χρησιμοποιούσαν αιθέρια έλαια μύρου και κέδρου, για να βαλσαμώσουν τους νεκρούς τους, πράγμα το οποίο διαπιστώσαμε 6500 χρόνια μετά, όταν ανακαλύφθηκαν οι μούμιες και διαπιστώθηκε από τους ερευνητές, ότι τα αιθέρια έλαια κέδρου, περιέχουν φυσικά στερεωτικά καθώς και ισχυρές αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες .

Ο Έλληνας πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, συνιστούσε συνεχή λουτρά αρωματοθεραπείας και μασάζ. Αυτός ήταν και ο κύριος τρόπος που χρησιμοποίησε για να αποκρούσει την ασθένεια της πανούκλας στην Αθήνα.

Οι Ρωμαίοι, χρησιμοποίησαν τα αιθέρια έλαια για χαλάρωση, ξεκούραση και για να θεραπεύουν από πόνους, έγιναν δε γνωστοί για τα αρωματικά τους λουτρά και τα μασάζ. Στα ρωμαϊκά συμπόσια, χρησιμοποιούσαν αιθέρια έλαια και με την πάροδο του χρόνου, υιοθετήθηκαν για να θεραπεύουν πονοκεφάλους και να διατηρούν υψηλά την πνευματική διαύγεια.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης πανούκλας στο Λονδίνο το 1665, οι άνθρωποι έκαιγαν δέσμες από λεβάντα, κέδρου και κυπαρισσιού, διότι ήταν η μόνη υπεράσπισή τους απέναντι στην τόσο θανατηφόρα νόσο.

Η ιατρική έρευνα στα πρόσφατα χρόνια, έχει επιβεβαιώσει ότι ορισμένα αρώματα, ασκούν σημαντική επίδραση στον τρόπο που αισθανόμαστε. Π.χ., μυρίζοντας λεβάντα, αυξάνεται η ενεργητικότητα του πίσω μέρους του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να επέρχεται χαλάρωση και ηρεμία.

Τα αιθέρια έλαια δρουν όπως οι πνευματικές θεραπείες (Reiki, Pranic, κλπ.), ή η ομοιοπαθητική.

 

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

Τα αιθέρια έλαια λαμβάνονται από φύλλα, λουλούδια, κλαδιά, φρούτα και ρίζες των διαφόρων φυτών. Τα έλαια παράγονται με τρεις τρόπους, με απόσταξη, συμπίεση εκχύλιση.

Συμπίεση: Χρησιμοποιείται, για να πάρουμε το αιθέριο έλαιο από τη φλούδα των εσπεριδοειδών.

Απόσταξη: Η μέθοδος απόσταξης που επιλέγεται, ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και το μέρος του φυτού που θα χρησιμοποιηθεί. Η απόσταξη χρησιμοποιείται για πολλά έλαια, συμπεριλαμβανομένων της λεβάντας και του δεντρολίβανου και γενικά για ενώσεις που είναι ευαίσθητες στην υψηλή θερμοκρασία.

Εκχύλιση: Η μέθοδος παραγωγής με διαλύτες εκχύλισης, είναι μια σύνθετη διαδικασία, που χρησιμοποιείται για να εξάγει τα ευώδη έλαια, από τα ευαίσθητα λουλούδια όπως το γιασεμί. Τα πέταλα ενυδατώνονται σε έναν διαλύτη, ο οποίος διαλύει τις αρωματικές ουσίες από τις ίνες των λουλουδιών, δημιουργώντας μια κολλώδης μάζα, την οποίαν επεξεργάζεται εκ νέου για να αφαιρέσει λίπη, κερί και να δώσει το τελικό καθαρό υγρό.

Η αιθέρια έλαια της Rosveda, είναι 100% φυτικά, επιλεγμένα σύμφωνα με τον αρχαίο παραδοσιακό τρόπο της Ayurveda, διατηρώντας έτσι και αναπτύσσοντας περαιτέρω μία παράδοση 5000 και πλέον ετών.

Η εξαιρετική ποιότητα και καθαρότητα των αιθέριων ελαίων μας, δίνει άμεσα και διαρκή αποτελέσματα, είτε τα χρησιμοποιείτε στο μπάνιο, είτε σε ατμοποιητές, είτε σε μασάζ.

Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας για μία καλύτερη, ομορφότερη και πιο φυσική ζωή, χάρη στα προϊόντα πού προέρχονται από την Μητέρα Φύση. Η γη των μυθικών Ιμαλαΐων εξωτική, αμόλυντη, μας χαρίζει υγεία, προστασία, δύναμη και ομορφιά. Η “ψυχή των φυτών”, αγνά αιθέρια έλαια που συλλέγονται με τον αρχαίο παραδοσιακό τρόπο της Ayurveda.