Η Φιλοσοφία Ayurveda

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε για την άριστη υγεία, είναι ότι πρέπει να την επιλέξουμε ως τρόπο ζωής. Μπορούμε να είμαστε τόσο υγιείς, όσο πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε. Για να αποκτήσουμε υγεία και να την διατηρήσουμε, χρειαζόμαστε μια νέου είδους γνώση, βασισμένη σε μια βαθύτερη έννοια του τρόπου ζωής. Η Ayurveda αποτελεί την σημαντικότερη πηγή τέτοιας γνώσης, ένα πανάρχαιο παραδοσιακό σύστημα προληπτικής και θεραπευτικής ιατρικής και υγιούς τρόπου ζωής, αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Κατάγεται από την Ινδία και ξεκίνησε πριν από 6.000 χρόνια (τουλάχιστον σύμφωνα με την γραπτή παράδοση), να μεταφέρει τη συλλογική σοφία των ερευνητών και θεραπευτών, από γενιά σε γενιά.

Η Ayurveda είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό σύστημα πρόληψης και θεραπείας ασθενειών. Είναι ένα σύνολο σοφίας, σχεδιασμένο για να βοηθάει τον άνθρωπο να παραμένει ακμαίος, συνειδητοποιώντας συγχρόνως το πλήρες δυναμικό του. Παρέχει κατευθυντήριες γραμμές, για ιδανικές καθημερινές και εποχιακές συνήθειες διατροφής, συμπεριφοράς, τρόπου ζωής και σωστής χρήση των αισθήσεων. Η Ayurveda μας υπενθυμίζει ότι, υγεία είναι η ισορροπημένη και δυναμική ενσωμάτωση του περιβάλλοντος, του σώματος και του πνεύματος.

Η λέξη Ayurveda προέρχεται από δύο σανσκριτικές λέξεις: Ayur, που σημαίνει υγεία, ζωή και Veda που σημαίνει επιστήμη, γνώση και συνήθως μεταφράζεται ως “Η επιστήμη της ζωής”. Είναι ένα ολιστικό σύστημα υγείας το οποίο διεθνώς αποκαλείται “The Mother of All Healing Arts” («Η Μητέρα όλων των Θεραπευτικών Τεχνών»). Είναι η επιστήμη της υγιεινής διαβίωσης και της μακροζωίας, που μας βοηθά να κατανοήσουμε τη ζωή στο σύνολό της. Αποτελεί μια από τις παλαιότερες και μακροβιότερες ιατρικές παραδόσεις του πλανήτη μας. Το Σύστημα Ιατρικής της Ayurveda, αποτελεί ένα πραγματικό ωκεανό γνώσης. Στόχος της είναι να ελέγχουμε τη ζωή μας, χωρίς να επηρεάζεται και να προσβάλλεται από τις ασθένειες ή την γήρανση. Η πανάρχαια αυτή ιατρική σχολή, μετέφερε από γενιά σε γενιά βοτανολογικές συνταγές, που χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία των ασθενών, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Οι ολοκληρωμένες θεραπευτικές μέθοδοι της Ayurveda, γοήτευαν ανέκαθεν τους γιατρούς και τους θεραπευτές. Λέγεται μάλιστα ότι ο Ιπποκράτης, ο σημαντικότερος της αρχαίας Ιατρικής, είχε εμπνευστεί από την διδασκαλία της Ayurveda. Αποτέλεσε επίσης το θεμέλιο των αρχαίων Αιγυπτιακών και Θιβετιανών μεθόδων θεραπείας.

Η Ayurveda αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως ολότητα, εξετάζοντας τη φύση του και στα τρία επίπεδα ύπαρξης, το σωματικό, το νοητικό και το ψυχικό. Εξετάζει τις ασθένειες από ολιστική σκοπιά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν παράγοντες, όπως την διατροφή, το περιβάλλον, (έμψυχο και άψυχο, είτε στο σπίτι μας είτε στη δουλειά μας), τον τρόπο ζωής, τον τρόπο σκέψης και την κληρονομικότητα. Στόχος της είναι η υγιεινή διαβίωση και μακροζωία, σε συνδυασμό με την πνευματική εξέλιξη και επιτυχία.

Η πρόληψη παίζει αποφασιστικό ρόλο στην Αγιουρβεδική ιατρική, η οποία λαμβάνει υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους της ανθρώπινης ζωής, την βαθιά κατανόηση της φύσης του κάθε ανθρώπου και την προσπάθειά του να εναρμονισθεί με την φύση της Δημιουργίας του. Έτσι ανάλογες είναι και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις. Λαμβάνοντας ως δεδομένο, ότι σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ένας μόνο χώρος απόλυτης υγείας, ο οποίος βρίσκεται στο βαθύτερο επίπεδο της συνείδησής του, χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι, για να προσεγγίσουμε αυτήν την εσωτερική πηγή και να αποκαταστήσουμε αυτήν την αρμονική ισορροπία σώματος, πνεύματος και ψυχής. Αν επαναφέρουμε αυτήν την ισορροπία, τότε απελευθερώνονται δυνάμεις που μας βοηθούν να θεραπευτούμε μόνοι μας κι έτσι κάνουμε χρήση του δικού μας «εσωτερικού φαρμακείου». Επίσης υπάρχουν πολλές Αγιουρβεδικές θεραπείες, που βοηθούν τον άνθρωπο να αυτοθεραπευθεί, (Αγιουρβεδική φυτοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, χρωματοθεραπεία, σωματικές ασκήσεις, γιόγκα κ.α.).

Υιοθετώντας την Αγιουρβεδική προσέγγιση, δεν εγκαταλείπουμε την συμβατική ιατρική, αλλά την επεκτείνουμε. Το μείγμα της Ayurveda και της Δυτικής ιατρικής, φέρνει κοντά την αρχαία σοφία και την σύγχρονη επιστήμη, όπου και τα δύο, έχουν αποδειχθεί απολύτως συμβατά.

«Ο άνθρωπος είναι υγιής όταν οι λειτουργίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός, η πέψη, η συνοχή των ιστών και οι απεκκρίσεις βρίσκονται σε ισορροπία και όταν η ψυχή, οι αισθήσεις και το πνεύμα βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση εσωτερικής ευτυχίας.» (Sushruta, 750π.Χ)

Πρόκειται για ένα αποδεδειγμένα αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και θεραπείας. Η Ayurveda αναγνωρίζει τη σημασία της φυσικής ισορροπίας, της συναισθηματικής απελευθέρωσης, της ψυχικής υγείας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της πνευματικής προόδου, για τη συνολική εικόνα της υγείας. Είναι το μοναδικό σύστημα ιατρικής που αναγνωρίζει δέκα διαφορετικούς τύπους μεταβολισμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και ότι συνδυάζοντας την Yoga με συγκεκριμένη Αγιουρβεδική θεραπεία βοτάνων, μπορεί να μειωθεί ο πόνος και η δυσκινησία ατόμων με αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα, Αγιουρβεδικά βότανα μελετώνται, ανάμεσα σε άλλα, ως θεραπευτική αγωγή για τη νόσο Alzheimer, το άγχος, το άσθμα, τον καρκίνο, την άνοια, τη δυσμηνόρροια, τον έρπη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη νόσο Parkinson και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Τα Αγιουρβεδικά βότανα, βοηθούν με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, στην καταπολέμηση της ακμής, την χρόνια δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο κόπωσης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, την παχυσαρκία και τα ινομυώματα της μήτρας.

Η Ayurveda διαθέτει διάφορα επίπεδα θεραπευτικής αντιμετώπισης. Στο βασικό της επίπεδο, οι ασθενείς μπορούν να φροντίζουν μόνοι τον εαυτό τους, ακολουθώντας απλές διατροφικές επιλογές και κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, αφού κατανοήσουν πρώτα το μεταβολικό τύπο τους και τα έμφυτα δυνατά και αδύναμα σημεία τους, ενώ η χρήση αιθέριων ελαίων μπορεί να αποτελέσει ισχυρό συστατικό στην επίτευξη της αυτοθεραπείας.

Κύριος σκοπός μιας πρώτης ενημέρωσης, είναι να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές της Ayurveda και πως αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επίτευξη της ισορροπίας και την αποκατάσταση της υγείας. Για να ανακαλύψετε το μεταβολικό σας τύπο και σε ποιο τομέα μπορεί να έχει διαταραχθεί η ισορροπία σας, συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας. Για περαιτέρω ενημέρωση, υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία, κυρίως ξένη, αλλά και Ελληνική συνεχώς αναπτυσσόμενη, κυρίως χάρη στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες Αγιουρβεδικών Ιατρών και Θεραπευτών.

Ιστορικό

Η Ayurveda απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, που θέλει να γνωρίσει την αληθινή του φύση. Επί 5000 χρόνια, χιλιάδες γιατροί την χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία εκατομμυρίων ασθενών. Προέρχεται από την Atharvaveda και αναπτύχθηκε από τους Βραχμάνους κατά τη διάρκεια της περιόδου, που ήταν σε απομόνωση στα δάση, γύρω στο 3000 π.χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της απομόνωσης, εξαρτώντας την διατροφή και την υγεία τους κυρίως από φρούτα, βότανα, βολβούς και άλλα φυτά και ανόργανες ύλες, βυθίστηκαν στην έρευνα του φυσικού και φυτικού βασιλείου, όπου και ανακάλυψαν τα Guna & Doshas, από μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών και ανόργανων ουσιών, καθώς και την χρήση τους στον τομέα της υγείας.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ασόκα (291 -232 π.χ. ), υπήρχαν περίπου 700 φάρμακα φυτικής προέλευσης, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους Vaidyas. Σήμερα η Ινδική Materia Medica, περιλαμβάνει περίπου 2.000 φάρμακα φυτικής προέλευσης. Η Ayurveda ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε, από κάποιους αρχαίους Ινδούς σοφούς, που ονομάζονται Rishis. Λόγω της σχέσης που είχαν αναπτύξει, τόσο με τον πνευματικό όσο και με το φυσικό κόσμο, ήταν σε θέση να διακρίνουν την βασική φύση του σύμπαντος, καθώς και τη θέση που κατείχε ο άνθρωπος μέσα σ’ αυτό. Ανέπτυξαν μια προφορική παράδοση γνώσεων, που επέτρεπε την εξέλιξη και την ανάπτυξη. Καθώς λοιπόν ανακαλύπτονταν ολοένα και περισσότερες νέες θεραπείες και μέσα από το εμπόριο εισέρχονταν νέες πληροφορίες από άλλους πολιτισμούς, δημιουργήθηκε η Ayurveda. Οι Rishis ήταν επιστήμονες οι οποίοι επέφεραν τεράστιες προόδους στους τομείς της χειρουργικής, της βοτανικής ιατρικής, των θεραπευτικών δράσεων των ανόργανων στοιχείων και μετάλλων, της άσκησης, της φυσιολογίας, της ανθρώπινης ανατομίας και της ψυχολογίας. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελούσαν, περιλάμβαναν ιδιαιτέρως δύσκολες διαδικασίες, όπως καισαρική τομή, (η οποία παρεμπιπτόντως εκτελείται με επιτυχία στη Δύση, μόλις τα τελευταία 100 περίπου χρόνια). Αυτές οι πληροφορίες, που επί αιώνες ολόκληρους μεταβιβάζονταν προφορικά από το δάσκαλο στο μαθητή, όταν ανακαλύφθηκε ο γραπτός λόγος, καταγράφηκαν στα έργα Rig Veda (4500 χρόνια πριν), Atharva Veda (3200 χρόνια πριν) και άλλα.

Σήμερα οι γνώσεις της Ayurveda, είναι διαδεδομένες σε όλους τους πολιτισμούς, έχει δε παγκοσμίως αναγνωριστεί η προσαρμοστικότητά της και πολύ συχνά ενσωματώνεται στις άλλες μορφές ιατρικής.

Η Ayurveda επέδρασε βαθύτατα στην ιατρική του Θιβέτ, της Κίνας, της Περσίας, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ρώμης και της Ινδονησίας.
Ωστόσο, η πορεία της Αγιουρβεδικής ιατρικής, αναστάλθηκε στην Ινδία κατά την περίοδο της Βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας. Το 1833, η East India Company έκλεισε και απαγόρευσε τη λειτουργία, όλων των Αγιουρβεδικών σχολών. Για σχεδόν 100 χρόνια, η Ayurveda ήταν γνωστή ως «η ιατρική των φτωχών» και εφαρμοζόταν μόνο σε αγροτικές περιοχές, όπου η Δυτική ιατρική ήταν εξαιρετικά ακριβή ή μη διαθέσιμη.

Με την ανεξαρτησία της Ινδίας, η Ayurveda ήρθε πάλι στο προσκήνιο για να κερδίσει αυτή τη φορά ομότιμη θέση με τη «Δυτική Ιατρική».

Φιλοσοφία

Η Αγιουρβεδική θεωρία πιστεύει, ότι η υγεία είναι αποτέλεσμα της αρμονίας, που έχει μέσα του το κάθε άτομο. Για να είστε υγιής, πρέπει ανάμεσα στο σκοπό της ύπαρξής σας, στις σκέψεις, στα συναισθήματα και τις φυσικές πράξεις σας, να κυριαρχεί απόλυτη αρμονία. Παρόλο που ο σκοπός σας μπορεί να είναι ειρηνικός, εάν οι σκέψεις σας είναι γεμάτες φόβο και τα αισθήματά σας αρνητικά, τότε το σώμα σας μπορεί να εκδηλώσει κάποια ασθένεια, ως ένα «σημάδι αφύπνισης για αλλαγές». Στην Ayurveda, η εκδήλωση της ασθένειας θεωρείται στην ουσία καλό σημάδι, επειδή αποκαλύπτει μια παλαιά κρυμμένη πτυχή του εαυτού μας, μια πτυχή που πρέπει να θεραπευτεί. Υγεία, σημαίνει αρμονία σε όλους τους τομείς της ζωής. Η εσωτερική αρμονία εκδηλώνεται επίσης, ως αρμονία με την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες, την κοινωνία και τη φύση. Πολύ συχνά, το πρώτο ερώτημα που μπορεί να σας υποβάλλει ένας Αγιουρβεδικός γιατρός είναι: «Ποιός είναι ο σκοπός της ζωής σου; Ποιά είναι η πιο σωστή για σένα μορφή εργασίας, δραστηριότητας, κλπ; Πώς είναι οι σχέσεις σου;». Εάν υπάρχει αρμονία σε αυτούς τους τομείς, η φυσική θεραπεία γίνεται πολύ ευκολότερη.
Στόχος της Ayurveda, είναι η πραγματική απελευθέρωση από την ασθένεια και η απόλαυση μιας αδιάκοπης φυσικής, νοητικής και πνευματικής ευτυχίας και ολοκλήρωσης. Σύμφωνα με την φιλοσοφία της, η απόλαυση είναι ένας από τους σκοπούς της ζωής. Ωστόσο μπορεί να χάσετε την δυνατότητα της απόλαυσης, εάν επιδίδεστε σε καταχρήσεις και η ασθένεια είναι ένας από τους τρόπους που διαθέτει η φύση, για να σάς το επισημάνει και να σάς προειδοποιήσει. Κατά συνέπεια, εάν δεν περιορίσουμε τον εαυτό μας, τότε θα έρθει να μας περιορίσει η φύση. Είναι αλήθεια ότι στη Δύση, έχουμε περισσότερες εκφυλιστικές ασθένειες, λόγω της αφθονίας και της τάσης μας για υπερβολές και καταχρήσεις.
Σύμφωνα με την φιλοσοφία της, η Ayurveda πιστεύει, ότι μόνο το άτομο που διαθέτει ισχυρή ανοσία, μπορεί να είναι υγιές. Οι θεραπευτές αναγνωρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ως ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της φύσης. Αυτό το δώρο της είναι που μας δημιούργησε, μάς συντηρεί, μάς θρέφει και μάς προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις. Όσο το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ισχυρό, δεν υποφέρουμε από ασθένειες. Η αρχαία βεδική λέξη για την ανοσία, σημαίνει «συγχώρεση της ασθένειας», υπό την έννοια ότι οι αρνητικές σκέψεις και ο τρόπος ζωής, αποτελούν αιτίες ασθένειας. Επομένως η ασθένεια, δεν είναι παρά ένα μήνυμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και μακάρι να μπορούσαμε να το κατανοήσουμε! Υπό αυτήν την έννοια, η δύναμη προέρχεται από την αλλαγή των απόψεών μας για τις αιτίες των συμπτωμάτων. Η θεραπεία θα έλθει, εάν θεωρήσουμε τις κακοτυχίες ως μια πρόκληση και εάν διώξουμε τις αρνητικές μας σκέψεις, για ανθρώπους και γεγονότα. Μπορούμε να μετατρέψουμε την ασθένεια, σε μια πρόκληση και ευκαιρία, για την ριζική βελτίωση της ζωής μας. Η πνευματική υγεία λοιπόν, είναι η δυναμική ισορροπία ανάμεσα στην ολοκληρωμένη προσωπικότητα του ατόμου και στη φύση, μια φύση που θεωρείται ότι περικλείει όλες τις πλευρές της ύπαρξης.

Εκτίμηση της Αγιουρβεδικής ιδέας

Όπως και με τους ανθρώπους, η Ayurveda περιγράφει τα φυτά και την ύλη, από το πώς παρουσιάζονται, από τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους, από τις ξεχωριστές ιδιότητες, τις συμβατότητες και ασυμβατότητες, με άλλα φυτά και υλικά σώματα, αντιδράσεις και αποτελέσματα, μετασχηματισμούς ή συμπεριφορές, όταν έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα, ενός συγκεκριμένου τύπου Kapha, Pitta, ή Vata.
Έτσι, η τέχνη βρίσκεται στη βαθιά μελέτη των χαρακτηριστικών των φυτών, ερευνώντας και πειραματίζοντας με κάθε ένα ξεχωριστά και μετά σε συνδυασμούς, σε ποικίλες αναλογίες και δοσολογίες. Κατόπιν τα αναμιγνύουμε στις σωστές αναλογίες, για να τους δοθεί μια υποστηρικτική ή συνδυασμένη δράση και να δώσουν έτσι τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αυτή τη προσπάθεια, είναι ουσιώδες να αποφευχθούν οι συνδυασμοί των «εχθρικών» φυτών ή ιδιοτήτων κατά τη διάρκεια της ανάμιξης. Η έρευνα, ο συντονισμός και η σύνθεση, δίνουν προϊόντα με συγκεκριμένη δράση και εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Τα ανωτέρω βοτανικά σκευάσματα, έχουν μια λογική διάρκεια ζωής και τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται, είναι σύμφωνα με τους κανόνες της Ayurveda. Τα συντηρητικά αυτά, προέρχονται όλα απευθείας από τον φυτικό κόσμο, συλλέγονται δε και επεξεργάζονται με τρόπους απόλυτα φιλικούς προς το περιβάλλον.
Η Ayurveda είναι επιστήμη με συγκεκριμένες βάσεις και ακολουθεί αυστηρή πειθαρχία στην αναγνώριση, εξόρυξη και δημιουργία φυτικών σκευασμάτων για χρήση από τον άνθρωπο. Ακολουθεί μια ξεκάθαρη διαδρομή. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι απλά αναμιγνύοντας διάφορες ουσίες από το φυτικό βασίλειο, δεν παράγονται αναγκαστικά καλά θεραπευτικά προϊόντα. Ένα Αγιουρβεδικό προϊόν, θα δείξει την υπεροχή του σε σύγκριση, με άλλα λεγόμενα “φυτικά” ή οργανικά προϊόντα, σχεδόν αμέσως.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στη φύση, οι ενεργές ουσίες δεν είναι απαραιτήτως αβλαβείς και μπορεί να είναι και επικίνδυνες, εάν χρησιμοποιηθούν σε υπερβολή και χωρίς να ακολουθούνται οι αυστηροί κανόνες της Ayurveda.
Η Ayurveda έχει ένα αποδεδειγμένο ιστορικό καινοτομιών με εκτεταμένη έρευνα και πειραματισμό σε βοτανικές και φυσικές θεραπείες και θεωρείται πλέον, από όλους σχεδόν, η κορυφαία επιστήμη στον κόσμο, στην φυσική Ιατρική και Θεραπεία.

Rosveda και Ayurveda

Τα προϊόντα της Rosveda, είναι 100% φυτικά και οργανικά, με συστατικά που προέρχονται από βιολογικές, οργανικές καλλιέργειες, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων στην Ινδία. Παρασκευάζονται με αυστηρά πρότυπα και κριτήρια καθαρότητας και ποιότητας. Βασίζονται απόλυτα στην Βοτανική της Ayurveda και ακολουθούν τους κανόνες της, από την ανεύρεση των οργανικών πρώτων υλών, την επεξεργασία τους, μέχρι και την τελική σύνθεση του προϊόντος προς χρήση. Τα προϊόντα της Rosveda εξελίχθηκαν μετά από εκτενή έρευνα και πειραματισμό στη δραστική επούλωση, στις θεραπευτικές και διορθωτικές ιδιότητες των βότανων, στα εκχυλίσματά τους, καθώς και στα έλαια, όπως ορίζεται στην Ayurveda. Για να “παντρευτούν” αυτές οι ιδιότητες, με τα τελευταία διεθνή εγκεκριμένα δερματολογικά πρότυπα, η ένωση επιτεύχθηκε με τα Stamford Brands, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα προϊόντα κατασκευάζονται σύμφωνα με την έγκριση του FDA και ανταποκρίνονται σε όλα τα πρότυπά του. Διαθέτουν πιστοποίηση GMP, πιστοποίηση οργανικών και βιολογικών συστατικών και πιστοποίηση παραγωγής και συσκευασίας φυτικών βιολογικών καλλυντικών. Πληρούν απόλυτα την Αμερικανική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί καλλυντικών και διανέμονται στην Αμερική, Αυστραλία, Ιαπωνία, Αραβικές χώρες, Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Τσεχία, Κύπρο κ.α. Έχουν βραβευθεί με το πλατινένιο αστέρι ποιότητας, από την Παγκόσμια Οργάνωση Ποιότητας. Εξελίχθηκαν μετά από εκτενή και συνεχή έρευνα και πειράματα, στις θεραπευτικές και διορθωτικές ιδιότητες των βότανων και των εκχυλισμάτων τους. Το εργοστάσιο παραγωγής είναι πιστοποιημένο με ISO 9001-2008 από τη Νορβηγική κυβέρνηση. Λαμβάνεται μέριμνα έτσι ώστε, να χρησιμοποιούνται μόνο φυσικά ή φυσικής προέλευσης βάσεις. Η βασική φιλοσοφία της, δηλαδή η «ενεργοποίηση του σώματος για να βοηθήσει τον εαυτό του», έτσι ώστε η θεραπεία και η διόρθωση να πραγματοποιείται από το εσωτερικό του σώματος, προσφέρει μεγάλης διάρκειας εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία είναι εμφανή μέσα σε λίγες μόνο μέρες.
Τα προϊόντα της Rosveda αποδεικνύουν την ανωτερότητα αυτού του Συστήματος Ιατρικής. Τα αποτελέσματα δε, είναι εμφανή από τις πρώτες χρήσεις. Διαθέτουν λύσεις για όλα τα προβλήματα και όλους τους τύπους δέρματος, μεγάλη σειρά αιθέριων ελαίων, καθώς και ειδικά προϊόντα για δερματολόγους, Ινστιτούτα αισθητικής, SPA κ.α.

Έρευνα & Ανάπτυξη του Ιδρύματος της Ayurveda

Η Rosveda έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα «Έρευνα & Ανάπτυξη της Ayurveda» στο χωριό Dwarson, κοντά στο Ranikhet, των Ιμαλαΐων, με στόχο την περαιτέρω έρευνα και την εξέλιξη των αρχαίων Αγιουρβεδικών πρακτικών, των φυτών, των εκχυλισμάτων τους και των διαδικασιών που επικρατούν στην περιοχή.
Η Ayurveda προωθεί και προάγει την ύπαρξη αρμονίας, τόσο στη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό (μικρόκοσμος), όσο και με το εξωτερικό περιβάλλον (μακρόκοσμος), γιατί φωτίζει τους βασικούς νόμους και τις βασικές αρχές που κυβερνούν τη ζωή. Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο Ινδός συγγραφέας, θεραπευτής και καθηγητής της Ayurveda, Dr. Vasant Lad, «η Ayurveda διδάσκει, ότι ο ασθενής και κατ’ επέκταση το άτομο, είναι ένα βιβλίο που για την κατανόησή του χρειάζεται να το διαβάζεις καθημερινά.