Τρόποι εφαρμογής αιθέριων ελαίων

1. Μασάζ

Η πιο διαδεδομένη μορφή εφαρμογής αιθέριων ελαίων είναι το μασάζ, επειδή τα διπλά οφέλη της θεραπείας με την αφή και της αρωματοθεραπείας, συντελούνται ταυτόχρονα. Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, τονώνει τους μυς, αποβάλει από τον οργανισμό τις τοξίνες και απελευθερώνει την παγιδευμένη ενέργεια, πού βρίσκετε στους μυς, από την υπερένταση και την κούραση.

Τα αιθέρια έλαια προκαλούν αίσθηση ευφορίας και υγείας σε όλο τον οργανισμό. Η ικανότητα διείσδυσης των αιθέριων ελαίων στο σώμα μέσω του δέρματος, είναι ιδιαιτέρως υψηλή.

Ως βάσεις για ανάμειξη των αιθέριων ελαίων για μασάζ, χρησιμοποιούνται το Αμυγδαλέλαιο, το έλαιο Σταφυλιού, το Ελαιόλαδο, το λάδι Jojoba, το λάδι Aloe Vera κλπ. Τα αιθέρια έλαια για μασάζ χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟΝ ΔΙΑΛΥΜΕΝΑ. Η αναλογία είναι περίπου 10 σταγόνες καθαρού αιθέριου ελαίου Rosveda, σε 25 ml βάσης λαδιού. Ο τρόπος αυτός ανάμιξης, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ανανεωτικό και αναζωογονητικό αποτέλεσμα. Πάντοτε επιλέγετε το αιθέριο έλαιο που θα απαιτείται για την δική σας περίπτωση, καθ’ ότι κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του ιδιότητες.


2. Μπάνιο

Είναι ένας εύκολος τρόπος χαλάρωσης και ανανέωσης με την χρήση αιθέριων ελαίων. Προσθέστε μέσα στην μπανιέρα σας 6-8 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο πού έχετε επιλέξει, ανακατέψτε το νερό σε σχήμα 8, και μείνετε 20 λεπτά μέσα στο μπάνιο, για χαλάρωση και ξεκούραση. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι υπερβολικά. Απαιτούνται μόνο λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου και έχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μπορείτε επίσης, να προσθέσετε στο μπάνιο σας, μαζί με τις σταγόνες αιθέριου ελαίου και 6 κουταλιές γάλα φρέσκο.


3. Ποδόλουτρο

Σε μία μεγάλη λεκάνη με χλιαρό νερό, προσθέστε 4-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου και βάλτε τα ποδιά σας στο νερό για 20 λεπτά. Αναζωογονεί ιδιαίτερα και άμεσα, μετά από μία κοπιαστική και αγχώδη ημέρα. Σταδιακά σταματά την κακοσμία των ποδιών.


4. Κομπρέσες

Και οι κρύες και οι ζεστές κομπρέσες είναι αποτελεσματικές, απέναντι σε διάφορα προβλήματα υγείας τόσο σωματικής όσο και ψυχικής. Προσθέστε 3-4 σταγόνες αιθέριου ελαίου, σε ένα μπολ με ζεστό νερό, (ανάλογα με την θερμοκρασία που μπορείτε να αντέξετε) ή σε κρύο νερό και βυθίστε μια πετσέτα χεριών ή ένα κομμάτι από βαμβάκι, μέχρι να απορροφηθεί το μείγμα. Στύψτε την πετσέτα, ούτως ώστε να διώξετε το υπερβολικό νερό και κατόπιν τοποθετήστε την, στο μέρος του σώματος όπου αντιμετωπίζετε το πρόβλημα. Αφήνετε την πετσέτα ή το βαμβάκι για περίπου 2 ώρες, χρόνος πού είναι ικανός για να έχετε το επιθυμητό αποτελέσματα. Για να κάνετε κρύες κομπρέσες, προσθέστε 6 παγάκια σε ένα μπολ με νερό και προσθέστε 3-4 σταγόνες αιθέριου ελαίου. Βάζετε μία πετσέτα μέσα ώστε να απορροφηθεί το μείγμα και αφαιρέστε με στύψιμο το επιπλέον νερό. Οι ζεστές κομπρέσες αφαιρούν τις τοξίνες και καταπραΰνουν τις φλεγμονές και οι κρύες κομπρέσες καταπολεμούν πονοκεφάλους, εγκαύματα, πόνους ποδιών κλπ.


5. Εισπνοή

Βάλτε 2-3 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που επιλέξατε, σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Τοποθετήστε το πρόσωπό σας επάνω από το δοχείο και καλυφθείτε με μια πετσέτα, ούτως ώστε να μην διαφεύγει ο ατμός. Μείνετε για τουλάχιστον 10-15 λεπτά, αφού πρώτα έχετε συμβουλευθεί τις οδηγίες χρήσης, του αιθέριου ελαίου που επιλέξατε. Ο ατμός επίσης, θα ανοίξει τους πόρους του δέρματος, δίνοντας επιπρόσθετα οφέλη στο πρόσωπό σας.


Διασκορπιστές και Ατμοποιητές

Οι διασκορπιστές αποτελούνται γενικά από κεραμικό υλικό ή άργιλο. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη στην αγορά, όπου στο κάτω μέρος υπάρχει υποδοχή για να μπει μικρό κερί και στο επάνω μέρος σχηματίζεται κοιλότητα, όπου τοποθετείτε νερό μέχρι το χείλος του και 6-8 σταγόνες αιθέριου ελαίου. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το νερό, αρχίζει και το ζέσταμα του αιθέριου ελαίου, οπότε όλη η ατμόσφαιρα του δωματίου ή του σπιτιού, γεμίζει από ευχάριστα αρώματα. Αυτό συνεχίζεται για 3-5 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του ατμοποιητή (burner) πού έχετε επιλέξει. Είναι ένας ιδανικός τρόπος να αλλάξετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας και των κοινόχρηστων χώρων. Δώστε προσοχή στην επιλογή του αιθέριου ελαίου που χρειάζεστε, ανάλογα με την ανάγκη σας.

Άλλος τρόπος διάσπασης των αιθέριων ελαίων, είναι με τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε ως εντομοαπωθητικές, κυρίως για τα κουνούπια, με την χρήση ταμπλετών. Βάλτε την συσκευή στο ρεύμα και τοποθετείστε χρησιμοποιημένες ταμπλέτες, επάνω στις όποιες βάλτε δύο σταγόνες αιθέριου ελαίου. Το αποτέλεσμα έρχεται σχεδόν αμέσως και ο χώρος σας πλημυρίζει με υπέροχα αρώματα. Το Λεμόνι και το Δενδρολίβανο, είναι ιδανικά για χώρους γραφείων, η Λεβάντα για το υπνοδωμάτιο, και το αιθέριο έλαιο Τεϊόδενδρου (Tea Tree), για απολύμανση και καθαρισμό από μικρόβια και για γενικότερη υγεία των δωματίων.


Δοχείο Potpourri

Το Potpourri είναι ένα μείγμα ξηρών λουλουδιών, χορταριών, λοβών, χλόης και σπόρων. Λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου, προστίθενται στο δοχείο και τα αποξηραμένα λουλούδια μπορούν να αναδίδουν άρωμα για 2-3 εβδομάδες. Άλλη αποτελεσματικότερη μέθοδος, είναι να κρατηθεί το μείγμα ξηρών λουλουδιών και αιθέριου ελαίου μέσα στο δοχείο ερμητικά κλειστό, πιθανόν με πλαστικό κάλυμμα. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα, να απορροφηθούν τα αιθέρια έλαια σε μεγάλο βαθμό και ανοίγοντας το πρωί, θα γεμίσει όλος ό χώρος μας με υπέροχα και μεθυστικά αρώματα.


Για την ώρα του ύπνου

Σκορπίστε 3-4 σταγόνες αιθέριου ελαίου επάνω στο μαξιλάρι σας, ή σε ένα μαντήλι, το οποίο θα το τοποθετήσετε από κάτω, πριν πάτε για ύπνο. Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των πονοκέφαλων, πίεσης, έντασης και στην ανάκτηση ηρεμίας και αυτοπεποίθησης. Επιλέξτε το κατάλληλο αιθέριο έλαιο. Ορισμένα αιθέρια έλαια δρουν ως αφροδισιακά, με άμεσα αποτελέσματα.


Θεραπείες- Περιποιήσεις Ομορφιάς

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια, στις περιποιήσεις προσώπου και σώματος. Ενισχύουν την υγεία και την φυσική ομορφιά του δέρματος και μπορούν να ενσωματωθούν ακίνδυνα, στις διάφορες θεραπείες και στην περιποίηση προσώπου και σώματος, όπως μασάζ, μανικιούρ, θεραπεία μαλλιών και γενικώς σε όλες τις εφαρμογές, σε συνδυασμό με άλλες κρέμες και έλαια. Τα αιθέρια έλαια Λεμονιού, Γερανιού, Σανταλόξυλου, Λεβάντας, Φασκομηλιάς, Δένδρου Τσαγιού, είναι μερικά από τα ιδανικά αιθέρια έλαια πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σώμα και πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματος. Τα αιθέρια έλαια, στις περιποιήσεις προσώπου και σώματος, εφαρμόζονται διαλυμένα σε βάσεις, όπως στο μασάζ.


Ψεκασμοί σε δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους

Υπάρχει μια παγκόσμια ανησυχία σχετικά με την χρήση χημικών αποσμητικών χώρου σε μορφή spray, λόγω των επιβλαβών επιπτώσεων στο περιβάλλον, καταστρέφοντας το όζον της ατμόσφαιρας. Τα αιθέρια έλαια, χάρη στην απόλυτα φυσική τους προέλευση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανένα περιορισμό, για να αρωματίσουν και να εξυγιάνουν οποιοδήποτε χώρο.

Προσθέστε 10-12 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε μισό λίτρο νερό, ανακατέψτε καλά και ψεκάστε παντού με την βοήθεια ενός δοχείου ψεκασμού. Αιθέρια έλαια όπως Πεύκο, Λεβάντα, Λεμόνι, Μανταρίνι, Λεμονόχορτο, είναι ιδανικά γι’ αυτόν το σκοπό. Μπορείτε επίσης να απολυμάνετε με τον ίδιο τρόπο, ντουλάπες και δωμάτια τα οποία έχουν πρόβλημα υγρασίας, ή είχαν μείνει κλειστά, για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Απωθητικά εντόμων

Τα αιθέρια έλαια εκτός από φυσική πηγή ελκυστικών αρωμάτων, χρησιμοποιούνται επίσης για να διώχνουν τα διάφορα επιβλαβή και ενοχλητικά έντομα, όπως κουνούπια, μυρμήγκια, ψύλλους κτλ. Βάζουμε 2-3 σταγόνες στα καλύμματα των μαξιλαριών, ή 2-3 σταγόνες σε χρησιμοποιημένες ταμπλέτες εντομοαπωθητικών ηλεκτρικών μηχανών, ή κάνουμε επάλειψη στο δέρμα μας με το αιθέριο έλαιο που θέλουμε, αφού πρώτα το έχουμε διαλύσει στην κατάλληλη βάση, όπως κάνουμε και στο μασάζ. Το αιθέριο έλαιο Λεμονόχορτου, είναι ιδανικό για τα έντομα και το αιθέριο έλαιο Δένδρου Τσαγιού, για μυρμήγκια και ψύλλους κτλ.